آشنایی با وبسایت پاسپورت ایندکس و نحوه رتبه بندی پاسپورت ها
همانطور که اشاره کردیم رتبه های پاسپورت کشورهای مختلف از نظر قدرت و کارآیی هر سال تغییر می کنند و هر سرزمین سعی دارد که قدرت خود را بیشتر و بیشتر کند به همین خاطر در منابع گوناگون شاید مشاهده شود که یک کشور حدودا یکی یا دو رتبه بالا و پایین می رود اما وبسایت پاسپورت ایندکس (Passport Index) همیشه طبق آخرین بروزرسانی ها، قدرت پاسپورت های مختلف جهان را نمایش می دهد و این مقاله نیز بر اساس فهرست این وبسایت نوشته شده است. در این وب سایت که می توان از آن با عنوان یک دائره المعارف آنلاین یاد کرد، به پاسپورت های هر کشور، با توجه به حقوق و اختیاراتی که گذرنامه هر کشور به شهروندان خود می دهد، رتبه ای داده شده است.
در این وب سایت، اگر پاسپورت کشور مورد نظر را انتخاب کنید، با سه عنوان مختلف که برای هر کدام عددی ذکر شده، مواجه می شوید، این سه عنوان عبارت اند از:
Visa-Free Score یا VFS (سفر بدون نیاز به ویزا)
Global Rank (رتبه بندی کلی جهانی)
Individual Rank (رتبه بندی بر اساس حقوقی که گذرنامه به شخص شهروند می دهد)
در مطلبی که در ادامه می خوانید، برای هر کشور، امتیازی ذکر شده است که این عدد بیان گر عدد VFS است. به عنوان مثال در رده بندی سال ۲۰۱۷، VFS پاسپورت ایران، برابر با عدد ۳۵ است و این یعنی افرادی که پاسپورت ایرانی دارند می توانند به ۳۵ کشور بدون نیاز به ویزا سفر کنند. از میان این کشورها، دارندگان پاسپورت ایرانی می توانند به ۱۰ کشور بدون ویزا سفر کنند و برای سفر به ۲۵ کشور دیگر، باید ویزا را لب مرز تهیه کنند. برای آشنایی با این کشورها، بر روی لینک زیر کلیک کنید:
کشورهایی که افرادِ دارای پاسپورت ایرانی می توانند بدون نیاز ویزا به آن ها سفر کنند
در لیست سال ۲۰۱۷، ۹۴ رتبه بندی کلی جهانی یا همان Global Rank تعریف شده است که ممکن است چندین کشور با هم و همزمان به عنوان مثال در رتبه ی یک دیده شوند.
در سایت پاسپورت ایندکس ممکن است با اصطلاحات دیگری به جز مواردی که به آن ها پرداخته شد، برخورد کنید به عنوان مثال Welcoming Rank. عددی برای این اصطلاح ذکر می شود، مثل Welcoming Rank=۱۵ برای پاسپورت ایران و این بدان معناست که شهروندان ۱۵ کشور مختلف می توانند بدون نیاز به ویزا به ایران وارد شوند.
آشنایی بیشتر با وب سایت پاسپورت ایندکس
با استفاده از این وبسایت می توانید پاسپورت خود را با دیگر پاسپورت های جهان مقایسه کنید و در صدد پیشرفت خود و کشورتان باشید. باید بدانید که برای بررسی پاسپورت ها، ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد و ۶ قلمرو خاص (تایوان، ماکو، هنگ کنگ، کوزوو، فاسطین و واتیکان) در نظر گرفته شده اند پس مجموعا ۱۹۹ پاسپورت جهان در این رتبه بندی حضور دارند.
باید توجه داشته باشید که مناطقی که گذرنامه توزیع نمی کنند مثل جزایر نورفولک، پلینزی فرانسه، جزایر ویرجین بریتانیا و… در این بررسی ها به عنوان مقصد در نظر گرفته نشده اند. اطلاعاتی که در این وبسایت قرار می گیرد بر اساس منابع عمومی و اطلاعات رسمی سازمان های دولتی می باشد و امتیاز بالاترین پاسپورت ۱۵۷ می باشد.
هدف از وجود این وبسایت آگاه کردن عموم مردم، آموزش و اطلاع رسانی در مورد گذرنامه ها، مقایسه ی کیفیت کلی زندگی در کشورهای مختلف و… می باشد زیرا پاسپورت یکی از مهم ترین مدارک موجود در جهان است.
هم اکنون آلمان قوی ترین پاسپورت را در جهان دارد و افغانستان ضعیف ترین را و ورود به آن ویزا هم نیاز ندارد اما تنها ۹۱ کشور جهان که اغلب آن ها کشورهای اروپایی هستند، می توانند بدون ویزا وارد آلمان شوند. توجه کنید که این اطلاعات مربوط به ژانویه ی ۲۰۱۷ میلادی است و شاید بروز وقایع مختلف باعث تغییر این فهرست شود.